zondag 17 februari 2019

Sarah Winman || Tin Man

Sarah Winman heeft een prachtige roman geschreven die overtuigt door eenvoud. Tin Man draait om hoofdpersonen Ellis en Michael en hun verhouding met drie vrouwen: Dora, de moeder van Ellis, zijn echtgenote Annie en Michael’s familielid Mabel.

Ellis en Michael zijn vanaf het moment dat ze elkaar ontmoeten vrienden, Dora blijkt een extraatje voor wees Michael. Wanneer zij overlijdt blijven beide jongens verweesd achter. Haar dood bepaalt ook hun pad: Ellis mag van zijn vader niet blijven leren maar moet mee naar de fabriek. Tekenen, laat staan zijn geld verdienen met tekenen, is niet aan de orde. Annie blijkt zijn redding, zij is zijn wereld.

Michael weet al vrij jong dat hij op mannen valt. Het zal niemand verbazen dat Ellis zijn enige echte liefde is. Een vakantie in Frankrijk had misschien de start van een mooie relatie kunnen zijn ware het niet dat dit voor Ellis een stap te ver bleek. Michael kan voor hem nooit meer zijn dan zijn beste vriend. Zodra Annie in beeld is, accepteert Michael de situatie en adopteert hij Annie als zijn tweede beste vriend. Een ongewone driehoeksverhouding is het resultaat.

De lezer ontmoet Ellis enige tijd nadat Annie en Michael verongelukt zijn. De details van hun ongeluk komen beetje bij beetje los. Winman laat Ellis zijn arm breken wanneer hij van zijn fiets valt om zo een nieuwe situatie te creƫren: door zijn gedwongen niets doen kan hij zijn verdriet niet langer ontkennen. Hij moet gaan beslissen of hij door wil blijven werken op de fabriek of zijn leven wil omgooien.

Winman begint met het perspectief van Ellis en stapt dan over op dat van Michael. En introduceert ons en passant met een wereld waarin AIDS net slachtoffers begint te maken. Door de ogen van Michael zien we de andere kant van zijn jeugd, hoe hij zijn rol als onderdeel van een driehoek ervaart. In zijn verhaal wordt ook duidelijk hoe hij en Annie komen te verongelukken.

Ellis het is het middelpunt van de driehoeksverhouding, zonder dat hij zelf zijn rol in deze ingewikkelde vriendschapsrelatie kan benoemen. Door zijn valpartij krijgt hij noodgedwongen veel tijd om na te denken over het verleden, zijn relatie met zijn vader, over zijn leven zonder de mensen van wie hij zo zielsveel hield.

Winman raakt ook aan het thema van een zinvolle invulling van je leven. Dora is daar overduidelijk niet in geslaagd. Zij heeft een reproductie van Van Gogh’s zonnebloemen nodig om haar leven op te lichten. Haar dood veroordeelt ook Ellis tot een onvervuld leven. Op naar de fabriek met hem, zijn valpartij bevrijdt hem. De tinnen man ontsnapt en kan eindelijk weer gaan leven.

Winman schrijft prachtig en gebruikt mooie beeldspraak in haar roman. Hoewel deze bestaat uit twee separate delen, doet deze structuur niets af aan de eenvoud die de roman domineert. Eenvoud en oprechtheid zijn termen die Tin Man definiƫren. Onder het oppervlakte sluimeren de verborgen boodschappen: leef je leven voluit, houd van de mensen om je heen, schrik niet terug van de kansen die het leven je biedt. Deze boodschappen zitten subtiel verborgen in de geschiedenis van Ellis en Michael. Ik heb genoten van Tin Man.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten