zondag 14 januari 2018

Bill Beverly || Dodgers

Op de kaft en in de enthousiaste loftuitingen wordt Dodgers een van de beste misdaadromans ooit genoemd. Dat doet, met alle respect voor het misdaadgenre, Dodgers toch echt te kort. Hoofdpersoon East is dan wellicht een (piepjonge) huurmoordenaar in spe, de roman gaat over zijn groeiproces. Dat hij toevallig op pad gestuurd wordt om iemand te vermoorden is een detail.

East is een typisch voorbeeld van een kind dat in het milieu waarin hij opgroeit, een vrij criminele achterbuurt in Los Angeles, geen schijn van kans heeft. Zijn verslaafde moeder maalt er niet om dat East beschermd wordt door een van de zware drugsdealers en dat deze East aan het werk zet om een verkooplocatie in de gaten te houden. Dat hoort er gewoon bij in hun leven. School is niet belangrijk, goede relaties wel.

East krijgt opdracht om een rechter te vermoorden en moet daartoe vanuit Los Angeles naar het midden van Amerika vertrekken. Het wordt voor hem een kennismaking met een ander Amerika en met hemzelf. Zijn drie eveneens piepjonge reisgenoten dienen niet alleen om te helpen met de moord, ze dienen vooral om East af te zetten tegen hun karakters. De gokverslaafde die alles riskeert om in Las Vegas te kunnen gokken, de gewetenloze, emotieloze schietgrage psychopaat, het slimpie dat zijn hersenen gebruikt om in de criminele wereld te groeien.

East blijkt standvastig en loyaal. Hij is het type degelijk waarop valt te vertrouwen. Of hij dat zelf ziet en waardeert is maar de vraag. Naarmate de roman vordert, blijken mensen om hem heen die kwaliteit wel degelijk hoog te hebben. Langzaam maar zeker worden Easts ogen geopend voor zijn eigen kwaliteiten en mogelijkheden. De opdracht blijkt voor hem een mogelijkheid om buiten zijn vertrouwde wereld een ander besluit te kunnen nemen (├╝berhaupt een besluit) over zijn toekomst.

Beverly zet een jonge knul neer die in een harde wereld opgroeit, die met lede ogen moet toezien hoe zijn moeder ten onder gaat en die zijn houvast zoekt in goed doen wat hem gevraagd wordt. Het is ontroerend om te lezen hoe hij omgaat met de verandering in zijn leven. En om te constateren dat ergens in die harde wereld mensen toch het beste met hem voor hebben. Beverly heeft een prachtige roman afgeleverd die toevallig speelt in een criminele wereld maar die vooral gaat over de ontroerende zoektocht van een jonge knul.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten