Longlist
In Consent komen de verhalen van vier zussen samen; Sara en Mattie én Saskia en Jenny. Pas laat in de roman onthult Lyon hoe de twee zussenparen verbonden zijn. Voor die tijd lijkt zij ons mee te nemen in de geschiedenis van twee zusterparen, de vraag dringt zich dan op waarom zij deze aan elkaar koppelt.
Sara en Mattie zijn zussen; de één een succesvolle advocate, de andere afhankelijk van haar familie. Zij heeft het syndroom van Down. Nadat hun ouders overlijden door een aanrijding is het aan Sara om voor Mattie te zorgen. Dit valt haar zwaar. Ze heeft haar eigen carrière, wil eigenlijk niet gebonden zijn aan haar jongere zus. Wanneer deze het slachtoffer wordt van een oplichter, slaat ze om en realiseert ze zich dat ze wel degelijk voor haar zus wil zorgen.
Saskia en Jenny zijn een tweeling. Een stereotype tweeling wel te verstaan: de een extravert, genietend van het leven tot in het extreme, de ander een ijverige student, altijd op de achtergrond. De extremiteit van Jenny blijkt een oorzaak te hebben, ze heeft een onbenoemde psychische stoornis waardoor ze haar grenzen niet kan stellen. Ze raakt verstrikt in spelletjes met een man, dit leidt uiteindelijk tot haar ondergang. Ze raakt in een coma en sterft uiteindelijk. Zus Saskia blijft totaal gedesoriënteerd achter. Door toeval komt ze achter de identiteit van de man die zij verantwoordelijk acht voor de dood van haar zus.
Lyon heeft haar roman opgedeeld in hoofdstukken waarin zij afwisselend het perspectief van Saskia en Sara belicht. Zij volgt de tijd chronologisch; in de eerste hoofdstukken verhaalt zij scenes uit het kinderleven van beide zussen, daarna slaat zij jaren over en stapt over naar hun leven na de middelbare school. Ook dan volgt zij chronologie. Zo pakt zij het leven van Sara en Mattie op in 2011, vertelt het tot het cruciale moment en stapt dan weer over naar Saskia en Jenny in 2015.
Het interessante aan Consent is niet zozeer wat gebeurt met Mattie en Jenny, het is wat het doet met hun zussen. Zij moeten leren leven met een werkelijkheid waarin hun zussen geen rol meer spelen. Sara vlucht in alcohol en vervalt in oud koopgedrag: wanneer ze naar Parijs vlucht, koopt ze daar elke dag dure kleding om de volgende dag te dragen. Ze voert vele innerlijke gesprekken waarin ze zichzelf verwijt dat ze haar jongere zus eigenlijk maar lastig vond. Berouw komt in dit geval (te) laat. Saskia daarentegen vlucht eerst weg in haar studie, daarna gaat ze op zoek naar degene die zij verantwoordelijk houdt voor de dood van haar zus. Misbruik makend van het feit dat een tweeling mits op dezelfde manier gekapt en gekleed veel op elkaar lijkt.
Op ongeveer tweederde van de roman wordt duidelijk wat of liever gezegd wie de vier vrouwen verbindt. Dit lijkt echter op een enkele ontmoeting na tot niets te leiden. Met nadruk ‘lijkt’. Ik zal zeker niet verklappen wat er na die ontmoeting gebeurt, Lyon heeft een behoorlijke verrassing voor haar lezers in petto. Wat uiteindelijk met Sara en Saskia gebeurt, verrast minder. De gebeurtenissen die in gang gezet zijn, beïnvloeden het leven van de twee vrouwen blijvend. Wie zich eraan kan onttrekken ligt al vast in de keuzes die zij in het begin maken.
Consent is een mooie roman. Lyon zorgt er op een of andere manier voor dat de lezer steeds op afstand blijft. Ze beschrijft bijna feitelijk wat het met beide zussen doet. Ze kijkt er op een afstandje naar. Het lijkt Lyon niet te gaan om de emotie achter wat er speelt, haar roman lijkt vooral een zoektocht naar het effect op iemand na een traumatische gebeurtenis. Mooi maar altijd op afstand.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten