Soms blijft er een boek om onduidelijke redenen liggen, stof vergarend in de boekenkast. Fire Sermon behoorde tot die categorie. Er was altijd wel een ander boek dat eerst gelezen moest worden. Ik blijk mijzelf te lang een prachtig boek ontzegd te hebben.
Fire Sermon is eigenlijk een ruim tweehonderd pagina’s durende beschouwing van hoofdpersoon Maggie op drie belangrijke relaties in haar leven: echtgenoot Thomas, minnaar James en God. Eigenlijk is wat er gebeurt niet zo belangrijk. Het gaat er vooral om wat het doet met Maggie.
Quatro laat Maggie door de tijd springen, blikt op een gegeven ogenblik zelfs jaren vooruit naar een moment in de verre toekomst. Het betekent dat de lezer al snel vermoedt dat Maggie een minnaar heeft gehad maar dat zij ervoor gekozen heeft bij haar echtgenoot te blijven. Omdat Quatro Fire Sermon vertelt vanuit het perspectief van Maggie komen we nooit te weten hoe Thomas of James in het leven staan. Het enige dat wij over beide heren weten komt van Maggie en houdt direct verband met haar relatie met hen.
Zo lijkt het alsof de seksuele relatie met Thomas niet altijd even fijn is; Maggie praat zijn hardhandige gedrag en zijn doordrammerigheid goed door aan zijn jeugd te refereren. Haar passieve weerstand wekt irritatie op bij hem, zij vertelt hem echter nooit dat hij haar pijn doet. Minnaar James is het omgekeerde. De twee slapen maar een paar keer met elkaar maar dan is het ook vuurwerk. Kosmisch samengebracht zullen we maar zeggen.
Toch kiezen Maggie en James allebei voor hun bestaande relaties. Ze zijn niet bereid een goed huwelijk op te offeren aan iets dat weliswaar intensief maar wellicht kortdurend is. Voor Maggie komt daar nog een ander element bij: de relatie met God. Ik kreeg uit Fire Sermon nu bepaald niet de indruk dat Maggie kerkelijk is, voor haar begint en eindigt het leven echter met het idee van God. Hoe hij aankijkt tegen haar relatie met James weegt oneindig veel zwaarder dan de pijn die Thomas zou kunnen voelen.
Fire Sermon is een zoektocht door de psyche van een vrouw. Een vrouw die voortdurend heen en weer getrokken wordt door gevoelens van trouw, plicht maar ook lust en verlangens. De structuur van de roman draagt aanzienlijk bij aan het verduidelijken van Maggie’s psyche. Quatro trakteert on op vrij korte hoofdstukken waarin Maggie een episode uit haar leven toelicht. Die hoofdstukken worden afgewisseld met weergaves van emailwisselingen tussen Maggie en James én brieven die zij hem nooit stuurt. Omdat Quatro door de tijd springt, bouwt ze behendig de spanning op naar het moment waarop duidelijk wordt waarom Maggie en James niet voor elkaar kiezen.
Voeg aan dit alles toe dat Quatro grossiert in prachtige,
lange, mooi geformuleerde zinnen. Vaak met een vrij filosofische content. Fire
Sermon is geen makkelijke roman. Quatro geeft niets zomaar weg, ze vraagt
inspanning van haar lezers. Die
inspanning wordt ruimschoots beloond. Een prachtige roman die eigenlijk om
tweede lezing vraagt om alle gedachtes nog beter te kunnen vatten en waarderen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten