zondag 22 december 2019

Kerstaanraders

De afgelopen weken heb ik drie van die romans gelezen die ergens tussen literair en thriller inhangen. Perfecte boeken om de donkere dagen om Kerst mee rond te komen. Ze delen één rode draad: een ontknoping die je niet ziet aankomen. Zocht je nog wat om te lezen de komende dagen? Deze drie romans voldoen prima.


Laura Shepherd-Robinson || Blood & Sugar

In Blood & Sugar keren we terug naar de tijd dat slavernij nog niet ter discussie stond. Sterker nog, veel mensen verdienen er veel geld aan. Wanneer één van de weinige tegenstanders van slavernij wordt vermoord, gaat zijn voormalige beste vriendin achter de dader aan. Een boek met een verrassend einde, de dader had ik in ieder geval niet meteen op het netvlies. Dat ons bovendien meeneemt in het Londen van enkele eeuwen geleden waar andere maatstaven heersten, vuil en viezigheid niet alleen fysiek aanwezig waren. De drogredenen waarmee slavernij goedgepraat waren verbijsteren, zeker indien jij je beseft dat ze enkele eeuwen geleden helaas als waarheid werden aanvaard.



Alice Clark - Platts || Flower Girls

Twee zusjes hebben een peuter vermoord; de oudste van de twee wordt er voor tot levenslang veroordeeld, de ander vlucht met haar ouders in de anonimiteit. Die wordt verstoord wanneer zij wordt herkend door een hotelgast die net als haar logeert in het hotel waar een andere peuter verdwijnt. De hectiek rondom het verdwijnen van een kind, het levenslange schuldgevoel bij ouders en familie, de onmacht van de familie van de dader: Clark-Platts zet het allemaal goed neer. Voeg daaraan toe dat ze tot op het einde de spanning hoog weet te houden, zeker wanneer dat einde een wel zeer onverwachte wending krijgt.



Cambria Brockman || Tell Me Everything

Op het eerste gezicht lijkt alles goed te gaan in een vriendengroep op de universiteit. Langzaam maar zeker worden de barstjes echter zichtbaar. Brockman speelt deskundig met verschillende periodes in tijd, slimme hints naar wat er zou kunnen gaan gebeuren, steeds meer verwijzingen naar wat er nu werkelijk in de jeugd van de verteller gebeurd is. Deze verteller doet haar uiterste best om haar beste vriendin te overtuigen dat haar vriend niet goed voor haar is, ze is bereid wanhopige maatregelen te nemen. Aan het einde komt zij eindelijk met een cruciale informatie over haarzelf die haar en haar jeugd in een totaal ander daglicht stelt. Intrigerend van start tot begin.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten