maandag 19 januari 2015

Sue Monk Kidd || The Invention of Wings

In The Invention of Wings geeft Sue Monk Kidd haar versie op het waargebeurde verhaal van twee zussen die in de VS als eersten vochten tegen slavernij en voor vrouwenemancipatie. De oudste van de twee, Sarah, is de hoofdpersoon van de roman. Haar strijd tegen slavernij begint wanneer ze als 11-jarige tevergeefs haar verjaardagscadeau, een jonge slavin van 10 jaar, weigert. Het leven van de slavin, Handful, is de tweede verhaallijn - fictief in dit geval.
Sarah kan niet verhinderen dat Handful haar persoonlijke slavin wordt. Wel besluit ze op een gegeven ogenblik Handful te leren lezen, iets dat in Charleston absoluut verboden is. Wanneer Sarah's ouders erachter komen, wordt Handful afgeranseld. In de loop van de jaren accepteert Sarah de situatie. De kentering in haar leven komt nadat haar vader overlijdt. Zij ontmoet dan mensen die tegen slavernij zijn en ontdekt dat ze haar leven niet onder het juk van conventies en de zuidelijke wetten hoeft te leven. Langzaam maar zeker ontpopt ze zich tot een voorvechter van vrijheid voor slaven en vrouwen; haar jongere zus Nina sluit zich bij haar aan. Hun pamfletten vormen jaren later de basis voor De Negerhut van Uncle Tom van Harriet Beecher Stow, dé roman waarin afschuw voor slavernij publiekelijk werd verwoord.
Handful slijt haar leven op de plantage van Sarah's ouders. Omdat ze de mazzel heeft dat ze goed kan naaien, is haar leven nog relatief aangenaam. Ze weet echter zeer goed dat haar eigenaren haar leven elk moment negatief kunnen beïnvloeden. Desondanks werkt zij stiekem mee aan een mislukte slavenopstand; de repercussies hiervan zijn zo groot - de leiders worden opgehangen - dat zij zich neerlegt bij haar bestaan. Pas jaren later besluit ze samen met haar jongere zus Sky te vluchten. Sarah helpt de twee zussen; de roman eindigt met de drie vrouwen die opgelucht de haven van Charleston uitvaren op weg naar het veilige noorden.
Hoewel The Invention of Wings zeker geen onaangename roman was om te lezen, bekroop mij al lezende toch het gevoel dat Monk Kidd een betere roman had kunnen afleveren. In haar nawoord legt zij uit dat zij bewust twee verhaallijnen heeft gekozen: de voorvechtster van vrijheid en de slavin. Zij wilde dat de persoonlijke relatie tussen de twee vrouwen de wreedheid van slavernij zou benadrukken. Ik vind dat aspect niet geslaagd. In de eerste plaats omdat er zeker wat Handful betreft sprake is van een opgelegde relatie. Pas aan het einde van de roman komen de twee vrouwen op gelijke voet met elkaar te staan. Ik kreeg daardoor te lang het gevoel dat ik eigenlijk twee boeken tegelijkertijd aan het lezen was. En had ik graag meer gelezen over Sarah. Zeker haar leven nadat ze eindelijk 'haar stem' gevonden had, had meer aandacht mogen krijgen van Monk Kidd. Zo normaal was het tenslotte niet dat in de 19e eeuw vrouwen publiekelijk actie voerden. Nu bekroop mij te vaak het gevoel dat ik een variant van The Help aan het lezen was en laten we wel wezen, één The Help voldoet.Geen opmerkingen:

Een reactie posten