Mijn boekomslagen

Ik fotografeer. Het afgelopen jaar heb ik twee hobby's geprobeerd te verenigen: voor mijn fotografieles heb ik foto's gemaakt die zouden kunnen dienen als omslag voor boeken. Op deze pagina een overzicht van mijn boekomslagen en een korte uitleg van mijn gedachtengang.

A Vintage Wedding - Katie Fforde

Katie Fforde staat garant voor humorvolle typisch Britse romans vooral bedoeld om bij weg te dromen. Zo ook A Vintage Wedding waarin drie vriendinnen aan de slag gaan met bruiloften en trouwjurken. Mijn jongste nicht poseerde bereidwillig in de trouwjurk van haar oma. 

Lila - Marilynne Robinson

Een prachtig boek over een vrouw die steeds verwacht dat ze weer moet vertrekken. In mijn foto's speelt een koffer die klaar staat de hoofdrol.
The Blazing World - Siri Hustvedt

Een kunstenares creërt een wereld waarin zij zich verschuilt achter drie alterego's. Intrigerend; ik heb in de foto's de vier gecombineerd,  met dank aan mijn mede-cursisten.
How to Be Both - Ali Smith

Een roman over een schilder en een jong meisje die door opbouw en onthullingen voortdurend verrast en op het verkeerde been zet.


Burial Rites - Hannah Kent
Een prachtig boek over een moordenares die tijdelijk bij een familie verblijft in afwachting van haar executie. IJsland met haar kou en gure omstandigheden is de andere hoofdpersoon van het boek. Bewoners van het land hadden lange tijd maar één transportmiddel: hun paarden. Tijdens mijn vakantie in Polen reed ik op IJslanders en maakte ik natuurlijk van de gelegenheid gebruik om foto's van deze prachtige dieren te maken.Sarah Perry - After Me Comes the Flood
Een mogelijke scheur in een stuwmeer beïnvloedt het leven van één van de hoofdpersonen in After Me Comes the Flood. Hij zwemt elke dag naar de plek waar hij het gat vermoedt en controleert het. De wolkbreuk na een hittegolf wordt hem teveel, hij pleegt zelfmoord. Een meer in een oude bruinkoolgroeve op de grens van Duitsland en Polen bleek de perfecte setting voor het stuwmeer uit het boek: naargeestig en eng. 
Brideshead Revisited - Evelyn Waugh
Evelyn Waugh beschrijft op prachtige wijze het Engeland tussen de twee wereldoorlogen in, de ontmoeting tussen Charles Ryder en Sebastian Flyte staat centraal. Hun vriendschap is de rode draad die door het boek loopt. Een vriendschap die door Charles wordt opgeofferd aan conventies en sociale verplichtingen. Sebastian kiest voor vrijheid maar ook voor alcohol en komt volledig berooid aan zijn einde in Marokko. Wanneer Charles hem ontmoet, neemt Sebastian overal zijn teddybeer Aloysius mee. Grote vraag: wat gebeurde met Aloysius toen Sebastian zijn familie ontvluchtte? Bleef hij alleen achter op het landgoed, achteloos weggelegd op een kamer waar nooit meer iemand komt?


Child in Time - Ian McEwan
Eén van de mooiste romans die ik ooit heb gelezen. McEwan beschrijft op prachtige wijze welk effect de ontvoering van hun dochter heeft op een echtpaar. Omdat ze allebei anders omgaan met het verlies van hun dochter, drijven zij onherroepelijk uit elkaar. Hij blijft zoeken naar zijn dochter, bij elk meisje dat hij ziet denkt hij 'is dit mijn dochter?'. 


The Road - Cormac McCarthy
De wereld is verwoest door een niet nader omschreven ramp. Vader en zoon zijn op weg naar een groep mensen die zich kan ontfermen over de zoon. Onderweg leiden ze honger en proberen ze uit alle macht agressieve en gewelddadige overlevers te vermijden. De ultieme foto had ik al een keer eerder gemaakt: een vader die zich ergens in Utrecht over zijn zoontje heen buigt. Nu koos ik ervoor het moment vast te leggen waarop de ramp plaatsvond: fel licht dat bloemen genadeloos overbelicht.  

 El Prisionero del Cielo - Carlos Ruiz Zafron
Onbetwiste hoofdrolspeler van alle boeken van Ruiz Zafron is Barcelona. Het uitzicht vanuit mijn hotelkamer vroeg erom om gefotografeerd te worden: dreigende lucht en de laatste zonnestralen laten de achterkant van Barcelona op zijn mooist zien.


The Attack of the Unsinkable Rubber Ducks - Christopher Brookmyre
Niet alleen de vraag wie de moord gepleegd heeft maar ook de vraag 'hoe spelen Ian Ogilvy en consorten het klaar staan centraal in deze cynische en hilarische roman van Brookmyre. Een 'unsinkable rubber duck' is een gezegde: iemand die gelooft kun je niet met wetenschappelijke argumenten overtuigen, iemand die niet gelooft kun je niet met bewijzen overtuigen. Je gelooft of niet. Ik heb met kosteloos geamuseerd met het op de foto zetten van de speciaal voor dat doel aangeschafte eendjes (die allemaal bleken te zinken) en met de bezittingen van dierbare overledenen die ik zou meenemen naar Ogilvy (indien ik zou geloven). 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten