zondag 14 februari 2016

Mary Gaitskill || The Mare

The Mare (De Merrie) heeft alle ingrediënten van een melodrama: kinderloos echtpaar neemt tijdens de zomervakantie een meisje uit een Dominicaans éénoudergezin op. Dit meisje, Velvet, blijkt een natuurtalent als het op paarden aan komt. Ze rijdt niet alleen geweldig, ze begrijpt de dieren als vanzelfsprekend. Zo legt zij als enige daadwerkelijk contact met het moeilijkste paard uit stal, met een verleden vol mishandeling. De parallel met Velvet is natuurlijk snel gelegd: zij groeit op met een moeder die niet beter weet dan haar te vernederen en te mishandelen, iets anders wacht haar toch niet in het leven. Velvet groeit op in een wereld waarin school een vijandige omgeving is, waar jonge kerels haar prille leeftijd (13) geen onoverkomelijk probleem vinden en waar leren geen soelaas biedt. Bij Ginger en Paul leert Velvet een andere kant van het leven kennen. Dat The Mare geen melodrama wordt, komt omdat Gaitskill er steeds voor waakt dat het verhaal doorslaat. Velvet’s wereld verandert niet wonderbaarlijk, haar moeder verandert niet als een blad aan de boom en ook Ginger en Paul blijken zo hun problemen te hebben. Ginger’s naïviteit over het in huis opnemen van een jonge puber wordt meer dan eens keihard op de proef gesteld. Velvet is een moeilijk opvoedbare puber die hard op weg lijkt om een kindmoeder te worden, ondanks alle aandacht van Ginger.
Wat de roman voor mij extra leeswaardig maakte, was natuurlijk de aanwezigheid van paarden. En ook het feit dat Velvet op de paarden niet automatisch de opvoedingstechnieken toepast, die zij van haar moeder krijgt: afstraffen en kleineren in de hoop zo kracht en trots te kweken. Velvet snapt in haar omgang met de paarden dat juist liefde, aandacht en respect noodzakelijk zijn. De paardentrainster die paarden leert door ze hardhandig af te straffen, kan niet op de goodwill van Velvet rekenen. En ook niet op die van mij.
Gaitskill trapt niet in de valkuil van een gelukkig einde. Ja, Velvet heeft kunnen proeven aan succes maar zij blijft dat Dominicaanse meisje dat in een keiharde wereld zal moeten zien te overleven. Haar enige zekerheid in het leven is, dat ze ‘haar’ merrie Fiery Girl ooit weer zal zien al dan niet met een diploma van school op zak of een baby op schoot.Geen opmerkingen:

Een reactie posten