zaterdag 11 juni 2016

Lauren Groff || Fates and Furies

Ik vrees dat ik over deze roman niets kan zeggen zonder de clou weg te geven. Wil je die niet weten, dan kun je beter niet verder lezen. Neem wel van mij aan, dat deze roman meer dan de moeite van het lezen waard is.

In Fates and Furies neemt Groff ons mee in het leven van Lotto en Mathilde, een gelukkig getrouwd stel. Hij is na een mislukte carrière als acteur een succesvol schrijver van toneelstukken geworden, zij is zijn steun en toeverlaat. Omdat zijn moeder hun huwelijk niet zit zitten, heeft zij Lotto onterft. De eerste jaren leeft het stel dan ook in bittere armoede, Mathilde's baan betaalt de rekeningen. Met de toneelstukken komt eindelijk het succes en het geld. Kinderen hebben ze nooit gekregen, iets waar vooral Lotto onder lijdt. Tegen het einde van Fates krijgt hij te horen dat Mathilde in hun moeilijke beginjaren een relatie heeft gehad met haar werkgever. In eerste instantie lijkt het erop dat Lotto haar verlaat en zelfs zelfmoord pleegt. Aan het begin van Furies blijkt dat hij overleden is aan een hersenbloeding, hij heeft Mathilde nooit laten weten dat hij de waarheid weet. In Furies blijkt dat wat hij heeft gehoord nog maar een fractie is van de waarheid over Mathilde. Haar ouders hebben haar uit hun leven verbannen na de dubieuze rol die de 4-jarige Mathilde heeft gespeeld bij de dood van haar jongere broertje. Zij woont eerst bij haar oma, een prostituee in Parijs en daarna bij haar oom een Canada. Hoewel hij meer dan genoeg geld heeft, is hij slechts bereid in Mathilde's onderhoud te voorzien tot haar 18e. Haar keuze om de universiteit te betalen is bepaald niet gebruikelijk: zij laat zich onderhouden door een oudere minnaar. Aan het einde van haar studietijd zoekt zij naar een volgende geldschieter en haar blik valt dan op Lotto. Waar Mathilde geen rekening mee heeft gehouden is dat ze smoorverliefd op hem wordt. Het is even een tegenvaller dat moeders de kas dichtdraait, maar Mathilde neemt fijntjes wraak: ze zorgt ervoor dat Lotto en zijn moeder elkaar nooit meer zien. Mathilde is dus bepaald geen fijn mens en toch vond ik haar veel aardiger zodra duidelijk werd dat ze haar fouten en haar onzekerheden had.Bovendien blijkt dat zij wel hard gestraft is voor een daad waarvan maar de vraag is in hoeverre ze door had wat ze deed. In haar latere leven laat ze ondanks haar absoluut aanwezige onvolkomenheden zien dat haar ouders haar te zwaar gestraft hebben.

Groff combineert in de roman korte zinnen met kleurrijke beelden die een levendig geheel vormen. Deze stijl past goed bij de flamboyante Lotto en het leven vol drugs drank en genot dat hij en Mathilde leiden. Door de roman in twee delen op te splitsen en deel één te wijden aan Lotto en twee aan Mathilde zorgt Groff ervoor dat de waarheid over Mathilde als een complete verrassing komt. Het maakt bovendien dat zijn voortijdige dood geen spelbreker is. Fates and Furies is een slimme goed geschreven roman over een succesvol huwelijk gebaseerd op één grote leugen.
1 opmerking: