vrijdag 28 april 2017

Ayòbámi Adébáyò || Stay With Me



Shortlist

Ik geef de inhoud gedeeltelijk weg

Vanaf het begin is duidelijk dat de relatie tussen hoofdpersonen Yejide en Akin niet stand gehouden heeft. In de pagina´s die volgen neemt Adébáyò ons mee in de teloorgang van hun huwelijk. Door soepel te bewegen in tijd en door de standpunten van Yejide en Akin af te wisselen, dringt de lezer steeds verder door in de aanleidingen tot de scheiding. Het wordt duidelijk dat niets is wat het lijkt. Adébáyò laat bovendien prachtig zien hoe de maatschappij in Nigeria heen en weer fladdert tussen traditie en moderne tijd. Het is geen probleem dat Yejide een studie volgt op de universiteit en een succesvolle zakenvrouw wordt, het is wel een probleem dat haar huwelijk kinderloos blijft, haar probleem natuurlijk. Het komt niet eens op in het hoofd van zijn en haar familie dat Akin de hoofdoorzaak zou kunnen zijn.

Door van standpunt te wisselen en in tijd heen en weer te bewegen onthult Adébáyò niet alleen subtiel de waarheid, ze geeft de lezer ook de kans om door te dringen in de persoonlijkheden van Yejide en Akin en deze te plaatsen in de omstandigheden. Een kritiekpuntje zou kunnen zijn dat Adébáyò minder streng is voor Yejide dan voor Akin. De realiteit is dat beide niet opgewassen zijn tegen de druk van de maatschappij waarin zij leven. Akin staat echter toe dat zijn echtgenote de schuld krijgt van hun kinderloze huwelijk en zet bewust een serie gebeurtenissen in gang waarvan hij de uiteindelijke consequenties niet kan overzien. En niet accepteert.

Stay With Me is een prachtige roman die twee moeilijke onderwerpen, het niet hebben en het verliezen van kinderen, subtiel en ingetogen aan de orde stelt. Door in haar vertelstijl een zekere mate van afstandelijkheid te handhaven is Adébáyò niet in de valkuil van sentimentaliteit gestapt. Zij beschrijft voor welke moeilijke keuzes de traditionele maatschappij Akin en Yejide stelt, zij laat de pijn en het verdriet zien die zorgen voor een verwijdering tussen man en vrouw, zij laat de worsteling zien die beide ondergaan. Deze is verdrietig genoeg, Adébáyò snapt dat het niet nodig is het verdriet en de pijn extra aan te zetten.  Zij houdt de spreekwoordelijke violen vakkundig  onder controle. Voor degenen die mijn smaak inmiddels kennen: ik heb genoten van deze prachtige roman.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten