zondag 22 oktober 2017

Tracy Chevalier || New Boy

New Boy is één van de herschrijvingen van Shakespeare die de afgelopen jaren gepubliceerd zijn. Sommige verrassen, anderen stellen teleur. New Boy valt in die laatste categorie. Niet eens zozeer omdat de roman slecht geschreven is, maar omdat het verhaal in de nieuwe context zo onaannemelijk is.

Chevalier heeft Othello verplaatst naar de jaren zeventig in blank Washington. Daar arriveert een Ghanese knul, Osei voor het eerst op het schoolplein. Er blijkt sprake van een ogenblikkelijke klik met één van de meisjes in de klas, Dee. Liefde op het eerste gezicht. Tot nu toe niets aan de hand. Ik wil zelfs accepteren dat de pestkop en intrigant van de klas, Ian, zijn uiterste best gaat doen om de liefde tussen Osei en Dee te saboteren en de eerste het leven totaal onmogelijk te maken. Wat er bij mij totaal niet ingaat, is dat dit allemaal lukt in één enkele schooldag.

Tussen het moment waarop Osei en Dee elkaar voor het eerst aankijken en het moment waarop de furieuze Osei zich van (te) grote hoogte op het schoolplein laat vallen, zitten slechts een uurtje of zes. In die luttele zes uren bewerkstelligt Ian dat Osei gaat twijfelen aan Dee, dat hij razend jaloers wordt en dat hij voor het eerst in zijn leven tomeloze woede ervaart. Ondertussen legt Chevalier natuurlijk wel uit dat het voor een jongeman van Ghanese afkomst bepaald niet makkelijk is om een plek te vinden op het schoolplein of de maatschappij. Osei’s buitensporige woede lijkt vooral veroorzaakt door de reeks aan eerdere vernederingen die hij heeft ondergaan; omdat hij Dee echt leuk vindt is het stoken van Ian de spreekwoordelijke laatste druppel.

Wat Othello sterk maakte, was dat Shakespeare duidelijk liet zien dat er een opbouw was. Tussen het moment waarop Iago de kiem van jaloezie bij Othello plantte zat wel iets meer dan een halve dag (of ik moet Othello dringend herlezen omdat ik blijkbaar iets gemist heb). In Shakespeare versterkten het karakter van Othello, mateloos jaloers, en zijn ingewikkelde positie op het hof elkaar. Dat versterkende element ontbreekt in New Boy.

Het gebrek aan opbouw valt niet alleen te verklaren door te wijzen op de eerdere vernederingen of de explosieve belevingswereld van pubers. Dat Ian haast heeft om zijn positie op het schoolplein niet in gevaar te brengen geloof ik wel. Dat de situatie in enkele uren dermate uit de hand loopt niet.Geen opmerkingen:

Een reactie posten