zondag 20 januari 2019

William Boyd || Love is Blind

Het zal niemand verbazen dat ‘liefde is blind’ het centrale thema in Love is Blind is. Hoofdpersoon Brodie Moncour is zo verliefd op de liefde van zijn leven Lika Blum dat hij al haar fouten, zwakheden en beslissingen accepteert. Hij blijft haar eeuwig trouw, steeds in de hoop dat hun liefde een gelukkig einde zal hebben.

Brodie is de zoon van een Schotse predikant die door zijn absolute gehoor de kans heeft gekregen om pianostemmer te worden. Een grote kans voor een jongeman aan het einde van de 19e eeuw. Hij is niet alleen een geweldige pianostemmer, he heeft ook goede ideeën om de omzet binnen het bedrijf waar hij werkt te verbeteren. Ideeën die gedwarsboomd worden door familiepolitiek, zijn eigen slechte gezondheid en zijn liefde voor Lika.

Lika is een middelmatige, Russische zangeres die samenwoont met een Ierse tenor op zijn retour, John Kilbarron en diens broer Malachi. De laatste snapt hoe Brodie’s snode plan goed kan uitpakken voor de pianoverkoop en de carrière van John. Hoewel ook Lika veel van Brodie houdt maakt ze uiteindelijk keuzes die niet altijd gunstig voor hem uitpakken, allemaal met het doel hem te beschermen. Boyd laat zo zien dat er niet een juiste manier is, niet een enige echte manier om lief te hebben.

Carrière, gezondheid en liefde voeren Brodie op een pad door Europa. Zijn absolute gehoor maakt dat hij overal kan wonen waar piano’s gestemd moeten worden, zijn gezondheid vraagt om zon en droge lucht. Door zijn ogen maken wij kennis met overwinteraars in Europa en Russische ‘high society’ maar ook de werkende klasse die hard moet werken voor een pover salaris.

Love is Blind is een aardig verhaal, en dat geeft meteen mijn probleem met de roman aan. Aardig maar niet meeslepend of overweldigend. Ik herinner me een Boyd die stak met zijn woorden, die feilloos de vinger op wantoestanden wist te leggen, die zijn lezers op weergaloos humoristische wijze meenam terwijl hij ze op onrechtvaardigheden wees. Love is Blind laat een zachtere kant van Boyd zien, de scherpte is er blijkbaar af. Omdat hij een vaardig schrijver is, levert hij nog steeds een leesbare roman af. Maar wel eentje die weinig onderscheidend is.

Love is Blind is een mooi liefdesverhaal. De lezer raakt tegelijkertijd gecharmeerd en gefrustreerd door de diepe gevoelens van Brodie voor Lika. Vanaf die kant gezien heeft Boyd een charmante roman over liefde geschreven, niet meer maar ook niet minder.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten