zondag 12 juni 2022

Wie zou er moeten winnen?

 

Women’s Prize for Fiction 2022

Ik vermoed dat het voor de Jury van de Women’s Prize nog wel eens knap lastig zou kunnen worden om dit jaar een winnaar te selecteren. Niet omdat de romans op de shortlist niet goed zouden zijn, maar omdat naar mijn bescheiden mening geen enkele van de romans er met kop en schouder boven uitstak. De romans waren stuk voor stuk goed, maar na afloop ontbrak bij mij bij alle zes het wauw-gevoel. Ik had niet de indruk dat ik een uitzonderlijke roman had gelezen. 

Wat me wel opviel bij het merendeel van de romans en daar was ik zeker wel over te spreken, waren de sterke karakters die de auteurs hun belangrijkste personages hadden meegegeven. Allemaal op hun eigen manier maar er bleken ook overeenkomsten.

De personages die twijfelden aan zichzelf maar in realiteit behoorlijk sterk bleken. Of het nu de puber uit The Book of Form was, de mishandelde vrouw uit The Devil of de aan depressies lijdende hoofdpersoon uit Sorrow and Bliss, uiteindelijk bleken ze aan het einde van de roman allemaal hun innerlijke kracht te hebben (her)vonden en waren ze sterk uit de strijd gekomen. 

De personages die omdat ze vrouw, Native American zwart of moslima waren al met een achterstand aan de wedstrijd begonnen. De doorzetter uit Great Circle, de rouwdouwer uit The Sentence maar ook de kritische puber uit The Island moesten eerst obstakels veroorzaakt door afkomst overwinnen. 

Vanuit deze optiek ligt er een sterke shortlist. Misschien dat geen enkele roman een wauw-gevoel bij me heeft veroorzaakt, maar de personages overtuigden en maakten indruk op me. Samen droegen zij bij aan een behoorlijk stevige shortlist.

En wie zou er nu moeten winnen? Ik vermoed dat ik dan toch een lichte voorkeur heb voor Elif Shafak’s The Island of Missing Trees of Louise Erdrich’s The Sentence. De één omdat ik nog nooit een roman heb gelezen waarin ik zo meeleefde met een vijgenboom en de ander omdat personages en gebeurtenissen feilloos bij elkaar kwamen in een roman die mij veel leerde over zelfbewuste Native Americans.  
Geen opmerkingen:

Een reactie posten