zondag 17 juni 2018

Emma Straub || Modern Lovers

Modern Lovers moet het duidelijk niet van de actie hebben maar van de onderlinge relaties tussen de hoofdpersonen. Echt veel gebeurt er namelijk bepaald niet, wat niet wil zeggen dat de twee stellen en hun kinderen die centraal staan probleemloos door het leven fladderen. Verre van dat.

De twee moderne stellen doorstaan in de roman aardig wat relatie-, opvoedings-/‘midlife’- en werkproblemen. Zoë and Jane dreigen uit elkaar te gaan, omdat ze uit elkaar gegroeid zijn, hun restaurant heeft al hun tijd opgeslokt. Hun dochter Ruby is rebels en gooit er op school met de pet naar. Elizabeth en Andrew, zij een degelijke makelaar, hij baanloos door zijn ‘trustfond’, worden in hun voortkabbelende levens geconfronteerd met het verleden. Hun zoon Harry, altijd braaf en netjes, springt onder invloed van Ruby uit de bocht en misdraagt zich voor het eerst in zijn leven.

Modern Lovers gaat over investeren in een relatie, over vertrouwen hebben in elkaar. Er is veel relatietherapie, of juist niet. Lange vriendschappen komen onder druk te staan, geheimen uit het verleden veroorzaken problemen. Het ene succesnummer van de band waar Zoë, Elizabeth en Andrew speelden, zorgt voor een crisis tussen de laatste twee.

Ik ga niet verklappen of alles weer goed komt, dat mag iedereen zelf uitzoeken. Modern Lovers is misschien geen briljante roman, Straub heeft de sfeer van hip Brooklyn en de stellen die vanuit een luxe positie zo hun eigen strubbelingen hebben echter goed verwoord. De roman is Amerikaans prettig relaxt.Geen opmerkingen:

Een reactie posten