zondag 7 februari 2021

Lily King || Writers & Lovers

 Ik moet bekennen dat ik met wat argwaan aan deze roman begon. Om één of andere reden klikt het niet zo vaak meer tussen mij en romans van dertigers over dertigers. Teveel beslommeringen over niets, vanuit een vaak behoorlijk luxe positie. Binnen een paar pagina’s was duidelijk dat Writers & Lovers voor mij de uitzondering op de regel was. Ik was al snel in de ban van hoofdpersoon Casey en haar pogingen om het schrijven van haar eerste roman te combineren met keihard werken om brood op de plank te krijgen. 

Casey is een dertiger die op liefdesvlak al aardig wat heeft meegemaakt en bereid is geweest voor haar laatste liefde te verkassen naar Barcelona. Casey is helaas voor haar minder handig geweest wanneer het gaat om haar financiën. Het Amerikaanse systeem van leningen heeft gemaakt dat ze torenhoge schulden heeft bij schuldeisers die weinig begrip hebben voor het feit dat een beginnend schrijver nu bepaald geen hoog inkomen heeft. Die schuldeisers hebben ook geen boodschap aan het feit dat Casey’s moeder onlangs onverwacht overleden is, dat haar familie nu niet meteen haar steunpilaar is. Haar broer heeft haar weliswaar aan woonruimte geholpen maar vaderlief laat het mooi afweten. 

Ik denk dat Casey’s oprechte rouw voor mij doorslaggevend was. King laat trefzeker zien hoe rauw verdriet voelt, hoe elke herinnering aan de overleden persoon pijn doet. King beschrijft een jonge vrouw die al de nodige tikken gehad heeft en die nu, door de dood van haar moeder, murw is. En toch moet dat geld verdient, moet die roman geschreven. Het feit dat Casey teruggekeerd is naar Cambridge, Massachusetts, naar de plek waar veel in min of meerdere mate succesvolle schrijvers zich hebben verzameld, helpt niet meteen. Haar vrienden worstelen of zelf met de vraag hoe die roman af te ronden of snappen niet waarom ze de moeite doen. Zoals haar huisbaas het zo mooi zegt ‘I just find it extraordinary that you think you have something to say’. Moet je toch van goede huize komen om daarna weer fris en fruitig verder te schrijven. 

De roman heet niet voor niets Writers & Lovers. Het zal geen verbazing wekken dat een mogelijk nieuwe liefde gevonden gaat worden onder de vele schrijvers in Cambridge. Casey heeft zelfs de keuze: ervaren succesvol gepubliceerde weduwnaar Oscar, vader van twee kleine zoontjes, of Silas, haar mannelijke evenbeeld: worstelend met pijn uit het verleden, nog geen gepubliceerde roman op zijn naam. Een moeilijke keuze: ogenblikkelijke aantrekkingskracht versus zekerheid, stabiliteit en een kant-en-klaar gezin. 

Heeft King een roman geschreven die je stijl achterover doet slaan door prachtige zinnen en fraaie formuleringen? Nou nee, ik vrees dat die beperkt blijven tot de quotes van gerenommeerde auteurs.  Ook qua structuur verrast King niet helemaal. De roman is redelijk recht toe recht aan met af en toe uitstapjes naar het verleden om iets uit te leggen. De charme van Writers & Lovers zit vooral in de persoon van Casey en de wereld waarin zij leeft. King slaagt er meesterlijk in om het ambitieuze restaurant waarin zij noodgedwongen werkt neer te zetten. Met enkele pennenstreken schetst zij de collega’s en de verhoudingen in het restaurant, geen overbodig woord voor nodig, uitermate herkenbaar. 

Datzelfde geldt voor de schrijverswereld: de onderlinge jaloezie, de poeha van de gevestigde orde, de pretenties en de valse loftuitingen of steunbetuigingen. Oscar die ondanks meerdere goed ontvangen romans jaloers is op de schrijfster die uitgenodigd wordt om een kerk vol lezers toe te spreken terwijl hij maar een zaaltje in een boekhandel krijgt. Propvol weliswaar maar toch. Ik snapte wel waarom hij niet meteen de eerste persoon was aan wie een zenuwachtige Casey haar roman gaf om te lezen. 

Writers&Lovers volgt een herkenbaar proces: onzekere persoon, gaat door een moeilijke periode, komt gelukkig alles te boven en blijkt eigenlijk altijd al gewoon talentvol, geliefd, etc. King is er gelukkig in geslaagd om van Casey een innemend persoon te maken. Zij grijpt je bij je kladden en je snapt helemaal waarom haar vrienden voor haar staan en haar helpen waar ze maar kunnen. Writers&Lovers is zo’n roman met voldoende diepgang die je na afloop een goed gevoel bezorgt, precies wat je nodig hebt in de donkere weken van januari. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten