zondag 9 september 2018

Daisy Johnson || Everything UnderMan Booker Longlist 2018

Everthing Under bleek de bewerking van een oude Griekse tragedie. Ik zal niet verklappen welke, dat bederft de pret. Johnson laat ons kennis maken met mensen die aan de zelfkant van de maatschappij leven en die hun eigen mores hebben. De relatie tussen moeder Sarah en dochter Gretel staat centraal.

Sarah en Gretel hebben geen makkelijke moeder-dochter relatie. Sarah voedt haar dochter alleen op. Ze wonen op een gammele woonboot en vormen onderdeel van een gemeenschap van reizigers, van waterbewoners. De tekenen dat het niet goed gaat met Sarah zijn alom aanwezig. Haar angst voor en de zoektocht naar de Borak, een mysterieus watermonster, is slechts één voorbeeld. Gretel weet niet beter en accepteert haar leven als normaal. Ook de komst van Marcus, een jonge knul die thuis is weggelopen, accepteert Gretel zonder nadenken. Idem dito zijn vertrek zonder afscheid te nemen.

Het verhaal begint wanneer Gretel en Sarah na jaren weer verenigd zijn. Sarah heeft haar dochter lang geleden verlaten en zoekt pas weer contact wanneer duidelijk is dat haar dementie dramatische vormen begint aan te nemen. Gretel zoekt haar moeder en neemt haar in huis op. Ondanks haar gebrek aan scholing heeft zij een baan gevonden als lexicograaf bij een woordenboek. Ze lijdt onder het feit dat haar moeder letterlijk woorden kwijt raakt en ze probeert te bewaren door de papiertjes waarop ze staan op te eten. Gretel probeert uit te zoeken wat is gebeurd met Sarah en Marcus, het kost haar echter moeite.

Op zoek naar haar moeder komt ze Robert, Laura en Fiona tegen. Zij blijken de adoptieouders en buurvrouw van Marcus. Fiona weet waarom Marcus thuis is weggerend, ze vertelt het Gretel pas na lang aarzelen. 

Ook Johnson geeft de waarheid niet meteen weg. Ze heeft haar roman kunstig opgebouwd: het perspectief van Gretel en Marcus, waarbij niet altijd meteen duidelijk is dat het perspectief veranderd is, sprongen in de tijd waardoor gebeurtenissen op het moment zelf of als terugblik gezien worden. Langzaam maar zeker onthult Johnson de stukjes van de puzzle en wordt duidelijk wat er jaren geleden heeft gespeeld. En welk Grieks drama een moderne bewerking heeft gekregen.

Johnson beschikt bovendien ook nog eens over een groot schrijftalent. Ze formuleert prachtig, tovert een variatie aan korte en lange zinnen met bijzinnen uit haar pen en betovert met haar vergelijkingen en beeldspraak. Ik was onder de indruk van Everything Under. Ik heb begrepen dat dit de eerste roman is van Johnson, van  mij mag ze zo doorgaan. Dan wachten ons nog vele prachtige romans.Geen opmerkingen:

Een reactie posten